I tu com ho fas… Rutes Asiàtiques de Mediateca Casa Àsia

El projecte de les “Rutes Asiàtiques” va néixer d’una necessitat que vam detectar a la Mediateca Casa Àsia, a partir de les consultes que realitzaven els usuaris que ens visitaven quan demanaven consell sobre quines novel·les llegir i quines pel·lícules veure. La nostra institució es va crear el 2002 i en aquell moment el seu principal objectiu era omplir aquell buit que existia sobre aquesta temàtica. En el nostre departament resolíem aquesta llacuna a través dels llibres, les pel·lícules i la música. A més oferíem assessorament i un servei de referència sobre tot allò que necessitessin saber els interessats en aquests països del continent asiàtic. En aquella època érem gairebé els únics que organitzàvem activitats i oferíem aquest tipus d’informació, per tant, un cop consolidats com a entitat vam decidir posar-lo en marxa.

Al 2008 vam contactar amb diversos experts en aquests àmbits i els vam explicar la iniciativa. La idea era crear una guia preparada de manera didàctica i amena per orientar i apropar a l’usuari desconeixedor, la música, el cinema i la literatura dels països asiàtics. El treball dels col·laboradors va ser elaborar aquest material seguint unes indicacions establertes prèviament pel que fa al contingut i la forma. L’objectiu va ser sistematitzar una consulta que ens feien els usuaris pràcticament cada dia. Vam voler donar-li aquest valor afegit de contextualitzar els títols que recomanàvem perquè es comprenguessin les claus d’aquell material seleccionat i que l’aprenentatge fos més complet. A més, volíem posar una mica d’ordre ¿Què estrany, veritat? Un bibliotecari ordenant? Si, si, així és, l’objectiu va ser que el que interessava era donar a conèixer una cultura a través de la literatura o la seva filmografia havia de ser des  d’un àmbit cronològic, dels seus inicis fins avui dia destacant els noms que van marcar una fita en cada moment de la seva història. D’aquesta manera cadascú podia escollir, no tant entre les prestatgeries ordenades alfabèticament per autor, sinó per la seva rellevància i aportació a la literatura, al cinema i a la música. Vam voler oferir una ruta alternativa al coneixement.

I el resultat va ser el següent: unes Rutes Asiàtiques organitzades per països i per suports. Cadascuna d’elles, contenen un text inicial que serveix d’introducció general a la música, al cinema i a la literatura del país. A cada guia, l’usuari es troba una selecció de CDs, DVDs i llibres que la Mediateca Casa Àsia disposa per a la consulta i el préstec, destinada a aquells que desitgin conèixer les cultures asiàtiques i als que els interessi aprendre sobre instruments tradicionals, moviments cinematogràfics, autors literaris, entre d’altres continguts.

L’edició d’aquest material la vam establir conjuntament amb el departament de publicacions el qual per a cada ruta va crear un disseny d’acord amb els països que actualment tenim disponibles: Xina, Índia i Japó. Per al text introductori de cada país vam elaborar uns pòsters i els tenim emmarcats i penjats a la Mediateca; mentre que pel contingut de cada recomanació vam maquetar uns llibres en els quals es van intercalant il·lustracions, fotògrafes i portades dels títols seleccionats pels col·laboradors. En el cas de la ruta literària del Japó, per exemple es va utilitzar l’enquadernació japonesa que es caracteritza per l’absència de llom i el cosit de 4 forats bàsic que es realitza entre les fulles i les tapes. Totes les rutes estan en versió trilingüe i es poden consultar en línia. En el cas de les rutes musicals el que també vam fer va ser crear las playlists en Spotify i la selecció de les músiques de la India, Xina i Japó es poden escoltar des d’aquesta xarxa social.

Las Rutes Asiàtiques http://bit.ly/1Q7pdFT

Casa Asia Spotify https://open.spotify.com/user/casaasia

Difusió de les rutes musicals en línea http://www.casaasia.cat/documentos/spotify_CAT.pdf

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s