Entrevista a Albert Carol Bruguera, de la Biblioteca Fages de Climent, de Figueres

Albert Carol2

Foto: de Josep Maria Dacosta

Albert Carol Brugera, és Bibliotecari dela Biblioteca Fages de Climent, de  Figueres

Penses que la visió que la gent té d’un bibliotecari és encara la d’aquella persona que es passa la jornada laboral ordenant i demanant silenci? Com els faries veure que es fan moltes altres coses?

Sempre que he llegit aquesta primera pregunta en les anteriors entrevistes he pensat que fèieu trampa: la segona pregunta pressuposa que diré que sí a la primera.

Doncs jo dic que NO!

Els tòpics sempre són presents a tot arreu, però la majoria dels nostres usuaris ens coneixen bé i els que entren per primer cop a la biblioteca ja veuen que allà s’hi cou alguna cosa més enllà del silenci.

No hem de fer res especial. Bé, només milers de coses diferents, engrescadores, interessants, participatives i que fomenten la lectura i el coneixement. Al món de les biblioteques ja fa temps que s’hi fa de tot i molt ben fet. L’objectiu és continuar, combinar-ho tot, trobar l’equilibri, que tothom hi estigui còmode i millorar sempre!

Fàcil, eh!? Doncs això.

Com has anat a parar a una biblioteca?

Quan vaig acabar Filologia Hispànica vaig trobar feina en una llibreria figuerenca, allà vaig conèixer una companya bibliotecària que em va engrescar a presentar-me a unes oposicions de tècnic a la Fages de Climent. Des de llavors, 2007, que hi estic treballant, m’he llicenciat en Documentació, i des de fa un any exerceixo de Bibliotecari.

Sempre m’agrada presumir d’una vida construïda al voltant del llibres, la meva passió: filòleg, llibreter, tècnic auxiliar, bibliotecari… He tingut sort.

Quan els incrèduls em pregunten “Per què serveix llegir?” Jo contesto fàcil: per conèixer la guapa filòloga amb qui compartiràs vida i passió, per cobrar un bon sou a final de mes i ser feliç. VISCA LA LECTURA!

Ho canviaries per…

Per res i per tot!

Quan era petit deia que seria fuster com el pare o pintor com el meu oncle, llavors vaig pensar que seria provador de coixins i matalassos. En una altra vida m’agradaria ser camioner i voltar per tot el món. També ho canviaria per convertir-me en lector professional, escriptor d’èxit, bàrman de vida nocturna, milionari ociós i vividor, escrivent medieval,… A falta de tantes vides per viure, em conformo amb els llibres i les seves històries.

Explica’ns alguna anècdota que t’hagi passat en el teu lloc de treball

Una i prou? Us n’explico dues:

1.-  Sempre recordo amb “carinyo” quan vaig agafar el telèfon a la Biblioteca i s’hi va posar la Dolores, secretària de l’ambaixada espanyola a Cracòvia (Polònia), per preguntar-me per un usuari polac resident a Roses i amb carnet de la Bibio. Es volia posar en contacte amb ell per tornar-li la cartera extraviada pels carrers polonesos, havia pensat que a la Biblioteca tindríem el seu telèfon. Primer vaig pensar que era conya, poc després vaig entendre que les Biblioteques som un servei indispensable!

2.- I encara recordo amb més “carinyo” quan un usuari molt pel·liculero va tornar les dotze pelis que havia agafat a la Biblioteca (préstec il·limitat figuerenc) i entremig també va fer devolució d’un títol de +18 amb una portada suggerent: li comento que no és nostre, ell insisteix, jo també insisteixo assenyalant aquell parell d’enormes pits que destaquen a la caràtula explícita, finalment confirma que és seva. Tots dos vam quedar alleugerits!

A quina biblioteca t’agradaria treballar i per què? No s’hi val la teva!

Potser una setmaneta a cadascuna de les biblioteques d’arreu del món. Seria genial!

Però com que no ho veig possible sempre he pensat que demanaria plaça a la “Biblioteca de Babel” de Jorge Luis Borges. Biblioteca fictícia i infinita que conté tots els llibres possibles. Quan em mori, m’agradaria poder-m’hi retirar!

Com som fora de la biblioteca? Ens dius un hobby?

Un pare de família amant dels seus i de la lectura.

Vaig jugar a futbol vint-i-cinc anys sense parlar de cap llibre entre els companys de vestuari, des de llavors vaig decidir dedicar-me a parlar de llibres sense esmentar el futbol.

***Gràcies a la Cristina, la Lídia i a la Rosana per l’entrevista. Elles són exemple del que és la biblioteca avui!***

Gràcies a tu, Albert!

Albert Carol1

Foto: de Xavi Toral

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s