#BIBLIOHASHTAG: #PETITESTROBALLES

Punts de llibre, postals, cartes d’amor, entrades de museu, flors seques, bitllets de metro, fotografies… Són algunes de les coses que utilitzem com a punt de llibre i que després deixem oblidades entre les pàgines del que estem llegint.

A la Biblioteca Carles Rahola de Girona fan difusió del seu fons amb aquests elements oblidats.  Tots guarden una relació molt directa amb el tema del llibre i això els serveix per imaginar-se la història que hi ha pogut haver al darrere, o trobar-hi un significat.

Aquí us deixem dos exemples:

petitesflors

Avui, dins de la novel·la “Tobies i l’Àngel” de la Susanna Tamaro, ens hem trobat unes flors dessecades damunt d’aquest fragment:

Encara que sigui difícil d’imaginar, la Rattosa de jove havia estat una noia maquíssima. Bonica i molt pobre. Un dia el baró Rattoso Rattoson dels Turlucs passava amb cotxe pels camps, la va veure i se’n va enamorar. Tota la família s’hi oposava, però ell s’hi va casar de totes maneres. Realment s’estimaven molt. Un rere l’altre van néixer tres fills. Però poc després d’haver nascut el tercer va passar una desgràcia. El baró va anar a nedar a mar obert i no va tornar mai més. Aleshores la Rattona es va tornar boja. En comptes de cuidar-la, la família del baró la va fer fora de casa i li va prendre els fills. Des d’aquell dia volta pels carrers i recull tot el que els altres no volen.

petitesbola

Aquesta vegada hem trobat una curiositat dins un llibre del 1780. El llibre és “Promptuario de la Teologia Moral”. El llibre està ple de paperets amb notes del que devia ser un capellà perquè moltes parlen de misses que s’han de dir o que s’han dit allà pel 1830 i el que s’ha pagat per elles. Però n’hi a una diferent : la “Recepta contra la peste i febres malignes dita dels quatre lladres de Tolosa”.

Investigant una miqueta resulta que aquesta recepta era molt coneguda a l’època, fins i tot va ser inclosa, amb algunes variacions, en la Farmacopea del Còdex Farmacèutic Francès al 1748 i es va vendre com antisèptic a les farmàcies fins al 1884.

I per què es deia dels quatre lladres de Tolosa? doncs perquè diuen que quan la pesta envaïa Europa, a Tolosa hi havia quatre lladres que robaven a les cases dels moribunds i no emmalaltien. Quan els van apressar els van condemnar a mort però els hi van commutar la pena a canvi de dir perquè no és contagiaven i ells van explicar que es rentaven i glopejaven amb aquest preparat.

A veure si sou capaços de desxifrar-la!

 

Sota el #bibliohashtag #petitestroballes, en trobaràs moltes més. Us animeu a publicar els vostres tresors?

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s