Entrevista a Jordi Bosch, de la Biblioteca Sud de Sabadell

jordi bosch_sabadellbiblio

Jordi Bosch Canalias

Director de la biblioteca del Sud de Sabadell i coordinador del Grup de treball de les àrees infantils de les biblioteques de Sabadell.

  • Penses que la visió que la gent té d’un bibliotecari és encara la d’aquella persona que es passa la jornada laboral ordenant i demanant silenci? Com els faries veure que es fan moltes altres coses?

Potser sí que encara està arrelada la idea d’aquella bibliotecària amb les ulleres a la punta del nas, demanant silenci a tort i a dret i col·locant els documents a la prestatgeria, però jo crec que és una visió molt cinèfila i no s’adequa amb la realitat. De fet, el nostre col·lectiu necessita més visibilitat. Quantes vegades algun amic o amiga ens ha preguntat frunzint el front: Però tu, realment, què fas? I molesta! Molesta molt! Faig broma però és així. Crec que està molt relacionat amb la concepció de la biblioteca que encara tenim però mica en mica veig que l’anem modificant. En el moment que el nostre magatzem de coneixements passi a ser un lloc de creació de coneixements (més lligat al concepte d’obrador) i d’intercanvi social es començarà a percebre la importància de la nostra feina. Com podem guanyar visibilitat? Les xarxes socials són un gran aparador per a mostrar tot el que fem i si no, només cal que segueixin el hashtag #quèfemalesbiblios al Twitter i veuran la quantitat de coses que realitzem i que no tenen res a veure amb demanar silenci o col·locar llibres (que també!).

  • Com has anat a parar a una biblioteca?

La biblioteca agrupa molts dels àmbits que m’interessen: els llibres (literatura i coneixement), un espai on intercanviar i crear nou coneixement, la relació amb el barri, la ciutat i la gent i sobretot, la idea que ofereixes un servei que ajuda a les persones a créixer i a desenvolupar-se com a individus.

  • Ho canviaries per…

Professor de literatura a l’escola pública.

  • Explica’ns alguna anècdota que t’hagi passat en el teu lloc de treball

Fa poc va venir un nen a l’àrea infantil de la biblioteca que ja coneixem. Aquell dia havia entrat diverses vegades i anava voltant per la sala. A la tercera vegada se’ns planta davant del taulell i ens fa la següent pregunta: ¿Pero aquí, dónde están los libros? Ens va fer molta gràcia.

També hi ha el jovent despistat que et demana el llibre Romeo i Julieta:

-Mira, és a l’apartat de teatre, t’acompanyo.

-Teatre? No, no. El llibre.

i penses: sort que aquests són una minoria…

  • A quina biblioteca t’agradaria treballar i per què? No s’hi val la teva!

Una biblioteca escolar si fossin el que haurien de ser. El grau de satisfacció és molt elevat ja que estàs formant futurs nois i noies que, tard o d’hora, seran adults. Jo crec que encara no ens hem adonat de la importància d’una bona biblioteca escolar com a eix vertebrador del sistema educatiu per als nostres nens, nenes, nois i noies.

  • Com som fora de la biblioteca? Ens dius un hobby?

Bé, això ho haurien de dir els que em coneixen però sóc molt de la broma. Un hobby… diria la literatura però seria massa típic, per tant, diré la política. No com la coneixem avui en dia sinó en la seva forma etimològica com a art de desenvolupar-se com a ciutadà.

Moltes gràcies, Jordi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s