I TU… COM HO FAS?: ONES DE LECTURA

Aquest mes el Paco Sanahuja, de la Biblioteca de Gandesa ens explica com funciona el seu projecte Ones de lectura. Comencem:

 

Ones de lectura és el programa de ràdio que la Biblioteca de Gandesa té a l’emissora de ràdio local i s’emet tots els dijous en directe a partir de les 10 del matí. Podeu trobar tots els programes en aquest enllaç:

ONES DE LECTURA

Tot va començar l’any 2013 arran d’una petició de Xavi Salvadó, company de la ràdio que volia fer una programació constructiva i va demanar col·laboració a la Biblioteca per  a realitzar un espai sobre llibres un cop a la setmana al nou magazine matinal que estava preparant. Es tractava d’un petit espai de cinc minuts on havíem de recomanar un llibre, parlar de les notícies culturals, de les novetats literàries del territori i una mica d’agenda.

En aquells moments el director de la Biblioteca era Samuel López (actualment ho és Cinta Roldán) i la veritat, ens agradava la idea però degut a la manca de personal, al volum de feina, i (no us hem d’enganyar) a la timidesa i poca experiència en comunicació no ens veiem massa amb cor per endegar una col·laboració seriosa, a llarg termini i amb la qualitat que es mereixia la Biblioteca. Finalment després de la insistència del nostre company de la ràdio Xavi Salvado, ens ho vam plantejar seriosament. Era una oportunitat per donar a conèixer encara més la Biblioteca i tota la feina que es fa, promocionar als escriptors ebrencs i, perquè no? apropar al nostre poble a grans escriptors. Així doncs, aprofitant que teníem una programació de presentacions de llibres vam decidir fer una prova pilot que incorporés al programa una entrevista telefònica a algun escriptor, així de pas minimitzàvem les nostres intervencions 🙂

Amb 4 blocs,  i allò que podríem dir la secció estrella del programa: la entrevista a Miquel Esteve amb “El Joc de Sade”, arrencava un 21 de març de 2013 la primera temporada de l’”Ones de lectura”

paco.jpg

 

Sense saber encara on ens havíem embarcat amb aquest primer programa començàvem il·lusionats un viatge que no sabíem fins on ens portaria.

Els començaments sempre són complicats, ens havíem marcat uns objectius força elevats, havíem de programar un escriptor setmanal, trobar el seu contacte, llegir el llibre, preparar l’ entrevista, etc… Per superar els primers entrebancs van ser de molta ajuda els propis escriptors del territori que ens van facilitar molt les coses durant la primera temporada i també les xarxes socials, ja que ens van permetre contactar amb escriptors com Màrius Serra.

La segona temporada va ser  d’expansió, continuàvem amb el nostre objectiu de promocionar els escriptors ebrencs, i apropar els escriptors catalans però vam voler ampliar els horitzons cap a escriptors de tot l’Estat. Van passar pel programa, entre altres, escriptors com Ivan Mourin, Marcos Chicot (que per cert, la seva novel·la, “El asesinato de Pitágoras” ha estat una de les més prestades a Gandesa del 2015), Francisco Narla a qui li hem d’agrair que ens presentés la seva agent literària , la Déborah Albordonedo i que ens obrís les seves portes a molts altres escriptors. També van arribar les primeres connexions internacionals a Andorra (Albert Villaró) i Londres (Elena Moya).

Durant aquesta temporada la Biblioteca va crear un compte a Instagram, i a partir d’aquí se’ns va acudir acompanyar la promoció del programa amb alguna fotografia del llibre acompanyat amb attrezzo que insinués la seva temàtica. Ho podeu trobar al nostre compte a Instagram (@bibliogandesa) amb el hashtag #onesdelectura

 

cupcakes

Sempre hem fet una gran feina de promoció a les xarxes socials de cada un dels llibres que recomanàvem al programa, sobre tot a twitter on quan veiem alguna referència a alguns dels llibres que havien passat o hi havien de passar el responíem acompanyat del podcast i del hashtag #onesdelectura.

La tercera temporada va ser la de la consolidació, seguíem en la mateixa línia, va arribar una altra connexió internacional, aquest cop a Colòmbia, amb Juan Jesús Vallejo parlant de “Expedición a los mundos perdidos”.

Els nostres esforços no només es van concentrar directament amb els escriptors sinó que vam començar a contactar amb les editorials, ja que un cop et coneixen el ventall és molt més ampli. Així, vam començar a treballar d’una manera més estreta amb dues persones, en Xavier Gafarot cap de premsa del Grup 62 i la Neus Chordà, de Chordà Comunicació, a part de col·laboracions puntuals de moltes altres editorials.

cinta

Durant aquesta temporada, també vam descobrir el blog : Mis libros inmortales,   un blog coordinat per l’Elisabet i la Marta, dues noies de Gandesa i de Corbera. Ens hi vam posar en contacte per animar-les a col·laborar amb el programa aprofitant la gran tasca que feien. Així va sortir una nova secció, la secció “Deliris literaris” que més endavant es va passar a dir “Reckles-inc” una secció on recomanàvem novel·la juvenil.

elisabet marta.jpg

Ara ens trobem a la temporada 4, i el 17 de desembre vam arribar al programa 100 , un programa que preteníem que fos especial, dedicat als nostres oients i col·laboradors, un programa carregat d’agraïments a totes aquelles persones que l’han fet possible. En aquest programa fèiem un breu resum de totes les edicions, 100 programes, més de 100 escriptors, 1250 descàrreges des del podcast, presentàvem les principals novetats de la nova temporada, com ara la nova careta creada per Samuel López, el comentari de les novetats de la Biblioteca de manera setmanal enlloc de mensual i un nou espai dedicat a les noves tecnologies, “Espai 2.0” on recomanem webs, blogs, comptes de xarxes socials, aplicacions mòbils i qualsevol altre recurs digital d’interès.

A vegades et preguntes val la pena? Val la pena tot l’esforç que hi ha darrera? Val la pena la constància, la il·lusió, el cor que posem en tirar endavant? Val la pena per la audiència que pugui tenir?…

Quan enviem l’enllaç del podcast als escriptors que hem entrevistat i molts d’ells et responen el bé que s’han trobat en les nostres entrevistes, quan reps un mail d’algun agent literari o editor fent-te saber que l’escriptor que havíem entrevistat aquella setmana estava molt content perquè havia vist que coneixíem el llibre en profunditat, quan envies un mail genèric demanant col·laboració a tots els escriptors que han passat per “Ones de lectura” per si volen enviar un tall de veu felicitant l’arribada al programa 100 i reps tal allau de talls de veu que no els podem incloure tots durant el programa i que el company de la ràdio les va passant durant tots els dies perquè puguin sortir totes per antena, quan un usuari ve a la Biblioteca i ens diu que ha escoltat el programa, que li ha agradat molt i que vol prendre el llibre en préstec… són petites coses que ja et donen la resposta i que t’animen a tirar endavant.

Com dèiem al principi, un 13 de març de 2013 començàvem un viatge, un viatge en què ens han acompanyat moltes persones, escriptors, escriptores, periodistes, historiadors, historiadores, editors, editores, economistes, músics, artistes, il·lustradors, il·lustradores, poetes…, un viatge que continua i que no sabem quin futur ens depara. Sí sabem que ara, almenys, ja no ens tremolen les cames quan ens posem davant del micròfon.

 

programa 100

Els 10 programes més escoltats:

  1. Lola Salmeron, La fábula de la montaña mágica. 64 descàrregues
  2. Especial programa 100. 44 descàrregues
  3. Malenka Ramos, Trilogía Venganza. 35 descàrregues
  4. Francisco Narla, Ronin i Ester Suñé, Estones d’atzar. 30 descàrregues
  5. Marta Aubà, Eròtica. 29 descàrregues
  6. Especial Anton Monné. 27 descàrregues
  7. Miquel Esteve, El joc de Sade. 24 descàrregues
  8. Gemma Pasqual, La Rosa de paper. 26 descàrregues
  9. Cinta Arasa, Missió Trobàiritz i Jordi Borràs, Warcelona, una història de violència. 26 descàrregues
  10. Sílvia Veà, La pansa esperança. 25 descàrregues

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s