I tu… com ho fas?: Club de lectura experimental

clubexperimental2

L’Albert Carol Bruguera, bibliotecari i coordinador del Club de Lectura Experimental, ens explica el seu funcionament:

Des de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres hem apostat, des de fa ja uns quants anys, per convertir els nostres clubs de lectura en un referent pels nostres usuaris, un espai de trobada, ideal per a promocionar i compartir la lectura.

De mica en mica hem anat ampliant la nostra oferta per trobar nous lectors, tenint en compte les edats i els diferents interessos. Al llarg del curs 2015-2016 tindrem en funcionament un bon grapat de clubs de lectura: tres d’infantils (3r, 4rt i 5è), un de juvenil (de 12 a 16 anys), un de lectura fàcil, un de “Llegir el teatre”, dos d’adults i un de virtual del qual, avui, us en volem explicar algunes coses!

clubexperimental4

 

CLUB DE LECTURA EXPERIMENTAL

#clubdelecturaexperimental:

Es tracta d’un club que, a través d’un grup associat al Facebook de la Biblioteca de Figueres, comenta un seguit de lectures mensuals de forma virtual. Durant tot el mes i de manera diària s’ofereixen fragments, enllaços, curiositats, temes de debat, i tot de material amb la intenció d’enriquir la lectura conjunta i oferir nous punts de vista a mesura que s’avança en la novel·la escollida.

Les xarxes socials permeten utilitzar un munt d’opcions i es posa molt d’èmfasi en utilitzar diferents eines com l’Instagram o el Twitter per compartir imatges, vídeos, àudios, breus fragments o opinions al voltant del llibre i l’autor que estem comentant.

També s’aposta per intervenir en diferents comunitats de lectors com el Què llegeixes? o Goodreads , amb la intenció de buscar nous lectors i noves opinions sobre el que tractem.

No hem d’oblidar que a la xarxa es parla de moltes coses, però TAMBÉ de llibres! Aprofitem, doncs, tot allò de bo que ens donen les noves tecnologies per fer més i més rica la nostra lectura conjunta.

A més, tot i que la tertúlia és virtual, no deixem d’organitzar una última trobada presencial després de cada lectura. Així ens desvirtualitzem, ens veiem les cares i, si s’escau, convidem a algun autor (Mar Bosch -2014-, Eduard Márquez-2015- i Toni Sala -2016-) o a alguna persona que ens pugui donar una visió diferent de la lectura (la Montse Capel, fotògrafa eròtica, quan vam llegir Hotel Iris de Yoko Ogawa)

Per què un club de lectura al facebook?

  • Perquè ens ha donat la possibilitat d’incloure nous usuaris, no habituals als clubs de lectura presencials. Un públic, en molts casos, més jove i molt dinàmic a l’hora de compartir material a la xarxa.
  • Perquè ens ha donat l’opció de traspassar fronteres i obrir el nostre club a tothom que hi estigui interessat. Tenim un bon grapat d’usuaris actius que no estan relacionats amb la nostra Biblioteca i també companys de feina que ens segueixen i animen el grup.
  • Perquè ens ha donat l’oportunitat de convidar escriptors a participar virtualment del comentari de la seva pròpia obra: la Mar Bosch amb Bedlam, la Bel Olid  amb La mala reputació o l’Eduard Márquez amb L’últim dia abans de demà.

 

Per què “experimental”?

  • Perquè tot plegat va néixer com un experiment que no sabíem si funcionaria.
  • Perquè experimentem a través de les xarxes i comunitats de lectors.
  • Perquè les lectures proposades, majoritàriament, tenen un punt d’experiment, formal o temàtic, mirant sempre de sorprendre als lectors i descobrir-los noves opcions interessants. Hem llegit obres de Palahniuk, Vonnegut, Houellebecq, Nothomb, Ogawa, Baixauli, Calvino i ens esperen novel·les de  Bolaño o Joyce, per posar alguns exemples.

 

Us convidem a seguir-nos virtualment i a utilitzar les xarxes socials per compartir les vostres lectures!
clubexperimental5

 

Un pensament sobre “I tu… com ho fas?: Club de lectura experimental

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s