I tu com ho fas?… Visites Escolars

Qui juga a… descobrir la biblioteca?

Biblioteca Joan Duch de Juneda

Dins de la programació de la biblioteca Joan Duch de Juneda donem molta importància a les visites escolars. Les considerem una bona manera de donar a conèixer els serveis de la biblioteca i de poder explicar el seu funcionament ja que, en tractar-se de grups reduïts, podem dedicar més temps a cada un dels nens i nenes.

Les organitzem a principi de curs, normalment a l’octubre, perquè volem que posin en pràctica el que han après durant el curs escolar, que és quan hi ha més afluència a la biblioteca.

Convidem a les visites als nens de P5, 2n, 4t i 6è, de manera que tots els alumnes passen per la biblioteca una vegada a cada cicle.

Amb els alumnes de P5 treballem la normativa de la biblioteca a partir de dibuixos que els cdujunedaajuden a identificar bons comportaments: fer silenci, deixar els llibres al carro, portar el carnet, etc. A més omplim una “cistella de la compra” amb tots els documents que es poden emportar en préstec i diferenciant si són llibres de matèria o d’imaginació. Al final de la sessió dels més petits no hi pot faltar una estona per mirar el material i l’explicació d’un parell de contes.

Amb els alumnes de 2n, 4t i 6è fem una introducció a la CDU. A la biblioteca de Juneda tenim la CDU infantil reduïda i amb un dibuix que acompanya cada número perquè als nens i nenes els sigui més fàcil d’identificar les matèries.

 

Després d’aquesta petita explicació, per cada curs, tenim un joc preparat. Cada joc amb preguntes relacionades amb les normes i els serveis de la biblioteca i també amb la recerca d’un llibre d’una matèria concreta.

daus

Amb els alumnes de 2n juguem a l’oca. En lloc de l’oca tradicional fem servir “l’oca de la biblioteca”, adaptat i amb un tauler gegant. El funcionament és similar a “l’oca” però amb la diferència que quan cauen en una casella que no implica tornar a tirar o alguna penalització els hi fem una pregunta sobre la biblioteca. A part de guanyar el primer que arriba a la casella central també guanya el que ha contestat més preguntes. A més les caselles de “càstig” com ara perdre un torn, tornar a començar o retrocedir, tenen el dibuix d’un mal comportament (menjar, cridar, córrer). En canvi també hi ha caselles de bon comportament que et permeten tornar a tirar els daus.

A la visita dels alumnes de 4t juguem al dòmino. També és una adaptació del joc tradicional, amb fitxes gegants, però a l’hora d’unir les peces no s’ha de buscar el mateix dibuix sinó que es tracta d’un joc de preguntes i respostes.

domino         trivial

Amb els nois i noies de 6è juguem al Trivial. És un joc més complicat per les regles que té i les preguntes estan adaptades a la seva edat. Els temes de cada un dels colors són:

-Blau: serveis i activitats

-Rosa: normativa de la biblioteca

-Groc: documents en paper

-Marró: Audiovisuals

-Verd: catàleg

-Taronja: imaginació i autors

Jugant a aquests jocs tradicionals adaptats els nens i nenes arriben a conèixer millor i d’una manera divertida, les biblioteques públiques i el seu funcionament cosa que posteriorment els permet moure’s amb més agilitat i coneixement per la biblioteca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s