Entrevista a Rosana Andreu, de la Biblioteca de Cambrils

perfil

Rosana Andreu Febas, Tècnica Auxiliar de Biblioteca, de la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils

– Penses que la visió que la gent té d’un bibliotecari és encara la d’aquella persona que es passa la jornada laboral ordenant i demanant silenci? Com els faries veure que es fan moltes altres coses?

Crec que sí que hi ha molta gent que encara pensa en aquest estereotip, i és que encara continua perpetuant-se en dibuixos, sèries, pel•lícules…, fins i tot crec que hi ha un gran desconeixement de la nostra feina entre el públic habitual de la biblio, aleshores és normal que aquells que ni trepitgen la biblioteca continuïn pensant això.

Em fa la impressió que la manera més fàcil de fer veure que en una biblioteca s’hi fan moltíssimes coses és treballant-hi o passant unes hores compartint feina. A la biblioteca de Cambrils he vist sovint que estudiants en pràctiques, a l’hora d’omplir els formularis que els demanen als instituts sobre el seu dia a dia i la seva feina amb nosaltres, en l’apartat de comentaris en general sempre acostumen a posar que no es pensaven que hi hagués tanta feina, i que la seva visió havia canviat molt. Hi ha biblioteques que fan tallers per “aprendre” la feina del bibliotecari, potser són una bona eina per a fer canviar aquesta visió arcaica.

– Com has anat a parar a una biblioteca?

De sempre m’ha agradat llegir i m’han agradat les biblioteques. La meva biblioteca de referència és la Biblioteca Pública de Tarragona: m’hi portava sovint la meva mare quan era petita i em fascinava. Vaig devorar totes les col•leccions de la sala infantil, i ja des d’aleshores se’m va despertar el cuquet pensant què seria treballar rodejada de tants llibres. D’aquí, a la Facultat de Biblioteconomia directament.

– Ho canviaries per…

Si ho hagués de canviar per força (cosa que espero que no passi mai), m’encantaria o fer alguna cosa relacionada amb esport (m’hauria agradat estudiar INEF), o també tenir una perfumeria. M’encanten les perfumeries, amb les potingues, cremes, maquillatges, etc… m’hi passaria hores. Treballo per a l’Ajuntament i tinc la meva nòmina a finals de mes, però em fascina la gent emprenedora que obre negocis, s’arrisca i els tira endavant amb il•lusió.
 
– Explica’ns alguna anècdota que t’hagi passat en el teu lloc de treball

D’anècdotes a les biblioteques n’hi ha per parar un tren. El cas és que si no les apuntes després costa recordar-se’n.  Us explico una de quan vaig començar a treballar a la Biblioteca de La Canonja: un usuari em comenta que no tenim cap llibre de “sectas”, i que li interessa molt el tema. Comprovo el catàleg i veig que, efectivament, no en tenim cap, així que poso la maquinària en marxa per a fer la compra, no d’un, sinó d’uns quants llibres per tal que pugui triar i remenar, i quan ja ho tinc a punt i ve l’usuari, li ensenyo tota orgullosa els llibres que havia demanat. Se’m queda mirant amb cara de perplexitat i em diu “No, si yo lo que quería eran libros de SETAS”. Des d’aleshores procuro enterar-me ben bé de què és el que volen exactament els usuaris, però ja sabeu que de vegades és ben difícil.

– A quina biblioteca t’agradaria treballar i per què? No s’hi val la teva!

M’agraden molt les biblioteques públiques per la diversitat de feines que s’hi poden realitzar i perquè estan en continu moviment. M’agraden, sobretot, les que tenen actitud “pim pam” i que es relacionen amb els usuaris de tu a tu. En aquest sentit fa temps que em sento atreta per la Biblioteca de Roquetes, també per  la de Lloret de Mar (es pot fer la pilota?) i fa poc que conec la Biblioteca de Puig-Reig i m’encanta el seu dinamisme. En qualsevol d’aquestes biblioteques m’hi trobaria molt a gust.

Ara bé, si hagués de marxar fora: què me’n diríeu de treballar en qualsevol biblioteca de París? Oh la là!

– Com som fora de la biblioteca? Ens dius un hobby?

Fora de la biblioteca sóc un belluguim. Quan em “queixo” de la meva filla petita que no para de moure’s la gent sempre em diu: “i a qui s’assembla?”. Clar!

M’agrada compartir molts moments amb les meves marujilles, la Paula i la Judit

M’encanta fer esport. En practico molts, tot i que no excel•leixo en cap, però la qüestió és passar-ho bé: running (amb els meus amics de TrailCambrils); ciclisme (amb les meves amigues de http://apinyofix.wordpress.com), patinatge, esquí, natació….

També m’agrada xalar dinamitzant el compte a Instagram de @igerscambrils amb els meus amics RosaMaria i Toni.

Em veureu a tots els saraus de Cambrils perquè, tot i que no vaig néixer aquí, em sento cambrilenca i orgullosa del meu poble.

Moltes gràcies, Rosana!

Un pensament sobre “Entrevista a Rosana Andreu, de la Biblioteca de Cambrils

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s