I tu com ho fas…Laboratori de lletres i imatges de la Biblioteca Roca Umbert, Granollers

Laboratori_1     Laboratori_2

El laboratori de lletres i imatges, de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers

Glòria Gorchs, Bibliotecària de l’àrea infantil, ens explica com funcionen els laboratoris de lectura:

gloriagorchs

  Tot i que no és fàcil definir els laboratoris de lectura, perquè justament busquen sorprendre i trencar motllos, podríem dir que són:

“Espais de creació per a famílies que conviden a experimentar al voltant de la lectura entesa en el sentit més ampli del terme: llegir amb tots els sentits, la lectura d’imatges i sons, la creació literària com un joc i la imaginació poètica com a forma artística”.

Més enllà de definicions, els laboratoris han resultat ser un camp d’experimentació i de contacte amb les famílies, per donar a conèixer, jugar, inventar, i descobrir nous llibres i autors.

Els laboratoris van néixer per trencar una mica la dinàmica de programar activitats que no sempre eren realment de promoció lectora o cultural.

Teníem la sensació que els pares portaven els infants a tallers diversos per passar l’estona, però sense la disposició d’implicar-se o interactuar.

Les activitats a vegades s’externalitzaven a empreses o narradors que, tot i ser de qualitat, no sempre responien a les necessitats de la biblioteca.

Els laboratoris de lectura han capgirat una mica tot això: des de l’àrea infantil es decideix quins llibres es volen potenciar, posar en circulació. Es treuen dels prestatges aquells llibres que, com diu l’editora Arianna Squilloni, són llibres que mosseguen, i el mateix personal bibliotecari dissenya una activitat que giri al seu voltant. Àlbums il·lustrats, poesia, teatre, música, dansa, plàstica, totes les formes d’expressió al servei de la lectura.

Al cap i a la fi, doncs, els laboratoris ens permeten dedicar un espai i un temps a convèncer les famílies de la importància d’escollir llibres de qualitat, tant a nivell narratiu com visual.

D’alguna manera es tracta d’una formació encoberta per als pares, o en tot cas un acompanyament per a que descobreixin, d’una forma plaent i a través del joc, que els bons llibres generen diàlegs i donen respostes als neguits dels infants.

A la Biblioteca Roca Umbert el Laboratori de lletres i imatges té lloc un dissabte al mes, a dos quarts de sis de la tarda, i es dirigeix a famílies amb infants a partir de 5 anys. L’activitat, que es limita a un grup de 20 infants (més les seves famílies), té una durada aproximada de 90 minuts. Cal inscripció prèvia.

laboratori_3  laboratori_4

Us recomanem passejar-vos pel blog del Laboratori de lletres i imatges perquè us feu una mica la idea de com intentem crear moments que uneixin lectura i vivències, que siguin emotivament prou impactants perquè perdurin a la memòria dels infants.

 Web: http://wp.granollers.cat/lablletresimatges/

 Més informació:

Article a la revista Faristol. Què son els laboratoris de lectura?

http://www.clijcat.cat/faristol/descargas/77/1_77.pd

DECÀLEG DELS LABORATORIS DE LECTURA

  1. El llibre és la font d’inspiració, el punt de partida i el d’arribada. Sense llibres, no hi ha laboratori.
  2. La presència física del llibre facilita la trobada entre els infants i els adults. Aquests moments de lectura compartida són irrenunciables.
  3. El dinamitzador final pot ser extern, però el laboratori neix d’un objectiu o necessitat de la biblioteca i es dissenya i s’executa conjuntament amb el personal de l’àrea infantil.
  4. Els llibres són el motor d’una experiència que pot incloure o no un taller plàstic però que no té en cap cas el producte com a objectiu. Allò que importa és el procés.
  5. La recerca de la bellesa en la presentació, la cura de l’estètica de l’espai i la creació de rituals són claus per aconseguir l’efecte sorpresa. Els petits detalls i els objectes aporten valor a l’experiència, la completen i faciliten certa predisposició de les famílies.
  6. Es busca crear experiències especials, afectives i vivencials al voltant de la lectura i els llibres, que perdurin a la memòria dels infants.
  7. Es mostra la diversitat del fons de la biblioteca. En lloc de classificar els llibres, els desclassifiquem i es busquem nous vincles entre ells.
  8. Les famílies no són receptores passives, sinó al contrari: els laboratoris requereixen una implicació molt activa i vivencial. El dinamitzador cedeix tot el protagonisme a les famílies i ell és un mer guia o acompanyant.
  9. La creativitat és el nexe d’unió que ens permet, partint dels llibres o les històries, arribar a noves formes d’expressió: jocs literaris, artístics, teatrals, musicals…
  10. Hi ha la voluntat de documentar exhaustivament el funcionament dels laboratoris i difondre les propostes a la xarxa, per poder ser compartides, avaluades, millorades i adaptades, seguint les apostes actuals pel 2.0 i la construcció col·lectiva de noves realitats.

Decàleg elaborat a Granollers, juliol 2012, en una I Jornada de Laboratoris de lectura.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s