I tu com ho fas… per a promocionar la lectura?

Estem encantades de presentar avui la primera col·laboració externa dins l’apartat I tu com ho fas…?. Hem convidat la Judit Tomé, de la Biblioteca de Roquetes a explicar-nos com porta a terme CUINEM LLETRES, una activitat de foment de la lectura per a nens i nenes de 5 anys, i creiem que pot servir per a donar-nos moltes idees a tots aquells que treballem en aquesta línia. Aqui teniu el projecte:

CUINEM LLETRES, CUINEM PARAULES

PER ALIMENTAR LA MENT DELS NOSTRES PETITS

unnamed (2)

Fomentem la lectura des del plaer, des de la diversió, per assegurar-nos així que la faran seva i formarà part del seu aprenentatge.

Amb els llibres, obrim la porta a la imaginació, ens traslladem al món de la història llegida i permetem que la ment dels nostres nens pugui viatjar tant lluny com ens proposem.

Objectiu i públic destinatari:

La Biblioteca de Roquetes realitza diferents activitats dintre el projecte de promoció i dinamització lectora. I entre aquestes activitats hi ha el “Cuinem lletres”.

Activitat destinada a nens/nenes que cursen P-5. Consta de deu sessions d’una hora cadascuna que es realitzen al segon trimestre.

Treballem la consciència fonològica, aquella necessària per entendre com es representen per escrit les paraules de la nostra llengua. Quan els infants aprenen a llegir, han d’adquirir dos tipus d’habilitats: com identificar les paraules impreses i com comprendre el material escrit. (1)

En totes les sessions treballem en veu alta, repetim paraules, les escoltem, i les escrivim.

Metodologia de treball:

Calia buscar un tema que despertés l’ interès dels petits, i la cuina, els encanta. Així que vam decidir que cadascun d’ells seria un cuiner, un cuiner amb moltes coses per aprendre. La lectura seria la nostra eina.

Reforcem positivament tot el que fan, mai ens cansem de dir-los que ho fan molt bé, i així els encoratgem a fer-ho millor. Posen ganes, es diverteixen, assisteixen amb il·lusió i això sempre es mereix un premi. Treballem el reforç positiu amb les nostres paraules i amb l’afecte que se’ls transmet

El que volem aconseguir, la nostra fita, és que vinguin a la biblioteca a gaudir de la lectura i de l’estona compartida. I realment la seva resposta ens diu que ho hem aconseguit.

A l’iniciar la primera sessió cada nen va rebre un barret de cuiner, aquest barret simbolitza la importància de la seva tasca i ens serveix d’element unificador. Tots els cuiners de lletres porten el mateix barret.

A cada sessió se’ls enganxa un gomet brillant en forma d’estrella, que assenyala que aquell dia han estat uns excel·lents cuiners de lletres.

Algunes pautes, senzilles i bàsiques presents en totes les sessions:

  • Punts d’interès dels nens.
  • Preguntes que donin sentit a la lectura.
  • Escoltar la seva opinió.
  • Conversar i dirigir la conversar, tots volen dir la seva.
  • Totes les opinions són bones.

Projecte:

Sessió 1. Tenim clar que cadascun de nosaltres serà un cuiner. Però parlem, què fa un cuiner? A més, també coneixerem que fan altres oficis.

Els títols escollits per aquesta sessió « Les botigues. Petits mons » i « L’abecedari dels oficis »

Sessió 2. Sabem quins estris utilitzen en els diferents oficis? Amb un joc de fitxes oficis/estris llegim i relacionem.

Títols d’aquesta sessió : « El joc de l’ABC »

Sessió 3. Coneixem els aliments. Quin origen tenen? Vegetal o animal? “Tupi va al mercat” ens ajudarà a conèixer alguns aliments. Una activitat amb gomets i endevinalles ens serviran peu a descobrir-ho.

Sessió 4. Una missió dels cuiners és elaborar dietes equilibrades. Un dels capítols del llibre “Bella lluna fa l’ullet…” parla dels menús rimats. Preparem una activitat on cadascun dels nostres cuiners elaborarà una dieta equilibra a partir d’unes fitxes  d’aliments.

Sessió 5. “Cal Sopes” serà el títol escollit per treballar la comprensió lectora.

Sessió 6. Un altre aspecte a treballar és la seqüenciació temporal. “Pa amb tomàquet” serà la base per treballar-ho. Una activitat després de la lectura ens ajudarà a elaborar una recepta. Quan es cuina, tot el procés té un ordre.

Sessió 7. Una altra sessió de comprensió lectora amb “Una cuina ensucrada”

Sessió 8. “L’arbre presumit” va canviant durant l’any, cada estació el vesteix d’una manera. Treballarem alguns dels plats típics de cadascuna de les estacions.

Sessió 9. Però no oblidem els hàbits en la cuina i perquè no, també d’higiene. Sabem quan ens hem de rentar les dents? I les mans? Utilitzem coberts ? a « Les històries de l’Àlex. A taula ! » ho treballarem.

Sessió 10. El 21 de marc es celebra el Dia Mundial de la Poesia, i coincidint aproximadament amb la fi del « Cuinem lletres », llegirem poemes de Miquel Martí i Pol relacionats amb el menjar i perquè no, coneixerem el poeta amb el seu títol “Bon profit!”

A banda del treball que es fa en les sessions, gratifica saber que els nens assisteixen contents, que esperen el dimarts per venir a la biblioteca a llegir, xerrar, riure,…

I aquesta és, en definitiva, l’essència de la lectura, l’essència de fer les coses que ens aporten plaer.

unnamed (2) unnamed (1)

Un pensament sobre “I tu com ho fas… per a promocionar la lectura?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s