Entrevista a Gemma Artigas, de la Biblioteca Antoni Comas, Mataró

Gemma ArtigasGemma Artigas Torrent – Auxiliar Tècnica de Biblioteques de Mataró – responsable de la Sala Infantil de la Biblioteca Antoni Comas

 Penses que la visió que la gent té d’un bibliotecari és encara la d’aquella persona que es passa la jornada laboral ordenant i demanant silenci? Com els faries veure que es fan moltes altres coses?

Bé, penso que encara queda gent (poca) que té aquesta visió i crec que és per l’experiència que vam tenir de petits, quan les biblioteques eren espais de silenci, de culte a l’estudi.

Actualment, jo crec que cal seguir explicant als usuaris reals i potencials que les biblioteques són molt més que una sala d’estudi (tot i que també ho són). I crec que les biblioteques han de saber utilitzar els mateixos canals de comunicació que els ciutadans, per tal de formar part de les seves xarxes socials. Si cal, les biblioteques han de sortir de l’edifici i oferir serveis deslocalitzats per tal de donar-se a conèixer entre la població que desconeix quin profit en pot obtenir.

Hem de fer arribar a tothom el munt d’activitats que es fan des de la biblioteca. Cal que els que encara no són usuaris descobreixin la nova Biblioteca, oberta, polivalent, dinàmica, flexible…

Com has anat a parar a una biblioteca?

Doncs, sempre he tingut una molt bona relació amb la cultura, sobretot amb la literatura. De fet, a part de feines de cap de setmana per a pagar-me els estudis, la meva vida laboral ha estat envoltada de llibres. He estat llibretera. El pas cap a la biblioteca va ser quasi natural.

Ho canviaries per…

Hauria de ser una feina on em sentís útil i còmode, i sobretot que tingués a veure amb la relació amb altres persones o bé amb la natura. D’entrada, se’m fa difícil veure’m treballant sola i aïllada en un despatx.

Explica’ns alguna anècdota que t’hagi passat en el teu lloc de treball

Cada dia vivim petites anècdotes que fan que la nostra feina no sigui mai monòtona.

Recordo un dia que un senyor que havia treballat a l’edifici on ara hi ha la biblioteca (havia estat un escorxador de l’època modernista), va entrar al vestíbul i em va demanar permís per entrar i veure com s’havien transformat les sales que ell recordava. Quan al cap d’una estona va sortir em va donar la mà molt agraït i amb els ulls brillants em va confessar que li havia fet molta il·lusió veure tan de jovent i nens que gaudien i donaven una segona vida a aquest edifici tan emblemàtic per la gent de la seva generació.

La veritat és que entrar a la Sala infantil un dia qualsevol a mitja tarda, t’omple de vida, et fa arremangar i t’ajuda a veure-ho tot amb uns altres ulls, amb ulls de nen (com diu Tonucci!)

A quina biblioteca t’agradaria treballar i per què? No s’hi val la teva!

Tinc la sort de treballar a les Biblioteques de Mataró, que considero que configuren una xarxa de serveis bibliotecaris i culturals molt diversos, nombrosos i de qualitat.

Va, si hagués d’imaginar-me en alguna altra biblioteca, seria en un espai especialitzat en viatges o excursionisme, o bé en una cartoteca (sóc geògrafa, de formació).

Com som fora de la biblioteca? Ens dius un hobby?

Dins i fora de la biblioteca sóc molt semblant, sóc la mateixa persona. Però sempre que puc em calço les botes i vaig a fer muntanya, m’agrada molt que em toqui l’aire, i passar de puntetes, amb orelles i ulls ben oberts, pels paisatges tan bonics que tenim tan a prop de casa. També m’agrada tot allò que m’ajudi a expressar-me, però bàsicament: aprendre idiomes, la creació plàstica i la dansa.

Moltes gràcies, Gemma!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s